Over ons plat

Over Een Hart voor Vluchtelingen

Een Hart voor Vluchtelingen zet zich in om starters, nieuwkomers en kwetsbare Gentenaars te helpen en ondersteunen. Een team van vrijwilligers en medewerkers staat paraat om zoveel mogelijk steun te bieden.
85a462fe 533b 48f0 870c d77105f238cf

Ons verhaal

Wij dromen van een Gent waar zoveel mogelijk mensen kans krijgen op een menswaardig leven. Met een warm hart wil Een Hart voor Vluchtelingen vzw zoveel mogelijk nieuwkomers en kwetsbare mensen in Gent, van waar ze ook afkomstig zijn, een veilige plek en steun bieden om hen zelfredzaam te laten worden.

61414 D49 7 ABF 475 A 8 E83 715 F79 C3620 A

De Olijfboom in Forelstraat

Met de steun van OCMW Gent startten we in 2016 een doorgeefwinkel in De Olijfboom, in de Forelstraat in Gent. Die wordt volledig bemand door vrijwilligers en nieuwkomers. Hier komt iedereen die daar behoefte aan heeft snuisteren en winkelen. Het materiaal is gesorteerd en gepresenteerd in schappen en kledingrekken. We proberen een gezellige sfeer te creëren zodat iedereen zich welkom voelt.

We verdelen afhankelijk van de nood:

  • Een startpakket (na brand, ziekenhuis, scheiding, vlucht)

  • 2 x per maand kan worden afgehaald: verzorgingsproducten, pampers, huisraad, speelgoed…


Wist je dat we in 2021 meer dan 4800 personen hebben ontvangen en geholpen.
Dit kan gaan om kleding of huisraad maar ook over een trein of buskaart, medicijnen of bezoek bij de psycholoog, ook soms klein budget voor EGW of we kopen nieuwe kousen en ondergoed.

We werken met een heel groot en uniek team! Een mix van mensen, nieuwe Belgen en oudere Belgen, iedereen is gelijkwaardig! Iedereen heeft een talent. We hebben vrijwilligers dat dragen en ook vrijwilligers dan gedragen worden. We zorgen voor elkaar.

Openingsuren

  • Dinsdag van 13:00 tot 17:00.
  • Donderdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00.
IMG 3264

Informeren en sensibiliseren

Een van de belangrijkste pijlers binnen onze werking is om mensen te informeren, want onbekend is onbemind. Er zijn veel vooroordelen over mensen op de vlucht en vaak is er een uitgesproken negatief beeld over deze doelgroep. Onze vrijwilligers gaan spreken op scholen en op teamdagen,... We willen de blik, het heersende wereldbeeld van (vooral jongeren) mensen verruimen en verrijken.

Daarnaast ontvangen we jaarlijks tientallen leerlingen uit Vlaanderen via een inleefstage (stages van 37 uren) en zetten we tal van samenwerkingen op met verschillende scholen en organisaties. Het is heel prettig en inspirerend om onze werking te versterken met jong talent.

Enkele voorbeelden van samenwerkingen: IVG-school / Artevelde Hogeschool / Freinetschool / Mandala / VSPW / Teamdag VDAB Servicelijn / Inspiratiedag VVSG / Samenlevingsopbouw Oost – Vlaanderen / Go! Lyceum Atheneum HoGent / S.M.A.K. / Luca School of Arts / Boomgaard Freinetschool Inleefstages …

Doe een gift!

Met jouw hulp kan de vzw steun bieden aan wie het nodig heeft. Bij giften van minstens €40 heb je recht op een fiscaal attest.

Benieuwd naar onze projecten?

Lees meer over de projecten van EHVV.

Een Hart voor Vluchtelingen gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren.