Woonzoek initiatief

Woonzoek initiatief

Sometimes one hour, sometimes three hours

Gent

Wil je meer weten over de nieuwkomers uit Palestina? Kom dan zeker naar het S.M.A.K. om de documentaire te bekijken die meerdere keren per dag wordt afgespeeld. Meer informatie vind je in de affiche.

Solidariteitsdag voor Palestina

Gent

Wil je meer weten over Palestina? Kom dan zeker op zondag 25 juni naar eetcafé Toreke om je te onderdompelen in de cultuur. Op het programma staat een film van Maaike Jaspers "Sometimes one hour, sometimes three hours", een interactieve lezing met Bilal Bruggen en er is ook Palestijns eten voorzien. Meer informatie vind je in op de affiche.

Wasplan Gent

Gent

Wil je weten waar de voorzieningen voor dagelijkse hygiëne en onderhoud zich bevinden in Gent? Kijk dan zeker naar de wasplan brochure gemaakt door Sophia Yerasimou, stagiaire van Een Hart Voor Vluchtelingen. Hierin vind je de openingsuren en de adressen, die ook aangeduid worden op een plan.

Een hart voor Duinkerke

Sinds 2015 proberen we ook de mensen in de kampen niet te vergeten! We schenken al jaar en dag materialen via alle mogelijke privé initiatieven, maar we staan de handen in elkaar met Eva Waes en zo werd EHVD geboren!

Praat met mij

‘Praat met mij’ (activering en integratie)In 2020 startte het project ‘Praat met mij’. We matchen een nieuwkomer met een Gentenaar, om elke week een 2-tal uur Nederlands te oefenen, online of live. Omdat taal cruciaal is om te integreren en te participeren in de samenleving willen we deze werking verder uitbouwen en promoten. Er zijn reeds 52 nieuwkomers en Gentenaars aan elkaar gekoppeld.

Een hart voor Thuis

Syrië

Vertel met Nic Balthazar

Victoria Deluxe, Gent 9000

In deze tijden vol woede over onrechtvaardigheid en onmenselijkheid. Waar mensen als pionnen zijn binnen een spel van grootmachten. Is het tijd voor een positieve blik. Vluchtelingen die hier in België terechtkomen, ontheemd in alles, hebben nood aan begrip en ondersteuning bij hun nieuwe start. De samenwerking gebeurt in vele gevallen echter moeizaam. Elkaar ontmoeten is niet gemakkelijk, wat leidt tot veel misinformatie. Nochtans is dit net de sleutel om een gemeenschappelijke grond te vinden. En zo geschiedde... twee verschillende persoonlijkheden (waarvan één met migratieachtergrond en de andere zonder) ontmoetten elkaar samen in een - verder lege - kamer. Het resultaat kan je vinden in de kortfilm “VERTEL”. Krijg je zin om dit in levende lijve ook te doen? Kom naar onze wekelijkse praattafel WARME BABBEL, en ontmoet met ons mee. Elke zaterdag van 11h tot 12h Forelstraat 37 9000 Gent Meer info? ehvv.be Steunen? BE04 8901 5426 8831 Regie: Nic Balthazar Camera en licht: João Santos, Jochem Michiels, Damjan Peric Montage: João Santos

Huis 4 B

Gent

De Vierde B De vier b’s: bed, brood, bad en begeleiding broodnodig voor mensen op de vlucht. Mensen zonder wettig verblijf hebben weinig rechten. Dit werd nogmaals duidelijk toen Corona uitbrak: opnieuw hield de overheid geen rekening met de meest hulpbehoevenden. Vanuit vzw Een Hart Voor Vluchtelingen ondersteunen we sinds 2020 meisjes (vanaf 18j) en vrouwen met bed, brood en bad en psychologische en sociale begeleiding. Doordat ze in een procedure zitten, een aanvraag deden of een negatief advies gekregen, hebben zijn geen recht op al die zaken. Toch willen we hen blijven ondersteunen, omdat zij niet dakloos zijn of niet terug kunnen naar hun land van herkomst omdat het daar onveilig is. Daarbovenop komt dat zij ernstige trauma’s met zich meedragen door alle leed die zij ondervonden. Ons Meisjeshuis... In 2019 openden wij een meisjeshuis voor vier jongvolwassen vrouwen. Wij konden dit realiseren dankzij vzw Hope for Girls van fotograaf Lieve Blancquaert. Bekijk onze video...

met partners

samen met onze partners realiseren we dit:

MANOUS

Elke donderdagnamiddag is er de werkgroep MANOUS (‘Ma’ van Marijke, ‘Nous’ van het Frans ‘wij’) waarbij nieuwkomers kunnen komen naaien onder de deskundige begeleiding van Marijke.

#terugnaarschool

Een hart voor vluchtelingen Gent zamelt materiaal in om kinderen in armoede een goede start van het schooljaar te geven.

Geen enkel mens op straat

Huis 4B