Woonzoek initiatief

Woonzoek initiatief logo

Woonzoekinitiatief

De huurmarkt in Gent en omstreken is oververhit. Iedereen merkt het, iedereen weet het. De vraag overstijgt het aanbod ruimschoots. Prijzen swingen de pan uit.

Het vinden van een goede woonplek heeft nochtans direct invloed op gezondheid, welzijn, (vinden en behouden van) werk, deelnemen aan de maatschappij....

Een woonplek zoeken is een serieuze sollicitatieprocedure geworden, wat niet evident is voor een grote groep mensen. Hindernissen kunnen zijn: een bescheiden inkomen, een bescheiden spaarboek (huurwaarborg), anderstaligheid, beperkte digitale vaardigheid...

Een ‘vreemde naam’ helpt vaak ook niet. Laten we eerlijk zijn en de zaken durven benoemen.

Dit is een realiteit die we graag ombuigen!

Het woonzoekinitiatief is een samenwerking tussen vzw Een Hart Voor Vluchtelingen , Gent samen Solidair en Stad Gent/ Dienst wonen.

We zijn géén immokantoor! Wij helpen mensen het hele proces doorlopen en blijven nog een tijdje een vinger aan de pols houden. Wij doen dit kosteloos.

We zijn te bereiken:
via wooncafe.ehvv@gmail.com in de Forelstraat 37, 9000 Gent


De cliënten komen uitsluitend via doorverwijzing in het woonzoek- initiatief. De cliënt wordt ondersteund door de aanmelder en moet financieel en emotioneel voldoende draagkracht hebben om zelfstandig te wonen.

Doorverwijzingen gebeuren door:
De opvang- en huisvestings- projecten binnen het netwerk van Gent Samen Solidair vzw;
Tijdelijke opvanginitiatieven in Gent ; Dienst Wonen Stad Gent.

Een nieuwe intake is gebaseerd op urgentie/noodzaak zoals: dakloosheid, nakende uitstroom uit een tijdelijk opvanginitiatief, dreigende uithuiszetting, gezinshereniging en bijgevolg een nood aan een grotere woning, .... Wanneer het gaat om ‘gezinnen met kinderen’ verhoogt de urgentie extra.

Wat doen we?

1.Cliënten ondersteunen (op maat van hun noden) in hun zoektocht naar een woning: het zoeken naar, meegaan op plaatsbezoek, helpen bij de kandidaatstelling en alle aspecten die erbij komen kijken (administratie, huurwaarborg, verzekeringen, aansluitingen EGW en internet, ...).

2.Nauw samenwerken met de Gentse Woonwijzer om de individuele woonrechten maximaal te realiseren.

3.Het verschil maken door de zeer laagdrempelige aanpak en het ontzorgen tijdens het hele traject maar ook bij de opstart van de huisvesting (startpakket / warme welkom).

4. Een vinger aan de pols houden om zeker te zijn dat alles goed loopt. Mensen die via het woonzoekinitiatief een woonplek vinden, blijven ‘omarmd’ door de aanmelder. Bij hen kunnen ze steeds terecht met vragen en bekommernissen. Dit geldt ook voor de huiseigenaar. Voor kleine klusjes in en rond de woning doen we beroep op een klusjesdienst. Zo hopen we de huis- eigenaar te ontzorgen als die weet dat zijn woning beheerd wordt als een goede huisvader.

Hoe kan u ons helpen?

Bent u eigenaar van een studio / huis/ appartement en draagt u ons project een warm hart toe?
Neem contact op met de woonzoeker via wooncafe.ehvv@gmail.com

Bij elke opstart komt ook opknapwerk, een warme welkom of een beetje ondersteuning bij de huurwaarborg kijken.

Hiervoor kan u ons financieel steunen op BE04 8901 5426 8831 met als mededeling 'woonzoekinitiatief'.

Bij elke gift vanaf 40 euro is er een fiscaal voordeel van 45%. Indien u uw rijksregisternummer via mail doorstuurt naar info@ehvv.be bezorgen we uw fiscaal attest via mail. Dit hebben we nodig om uw attest vlot te kunnen opmaken en ook het nodige te doen bij FOD financiën. Het kan ook zonder RR, dan ontvangt u een attest op het adres dat bij uw bank bekend is.

Samen gaan we opzoek naar een thuis en we kunnen dit niet zonder jullie!

#wijvolharten