Loading...
De Olijfboom2021-08-17T12:10:48+00:00

Zoals een olijfboom kan overleven op rotsachtige, arme grond, zo is De Olijfboom uit de grond geschoten. Het is een doorgeefwinkel en ontmoetingsplek voor de hele buurt, maar vooral voor vluchtelingen uit Gent en omstreken.

Zomer Openingsuren

Dinsdag en vrijdag van 12h tot 17h en donderdag en zaterdag van 12h tot 17h.

In de voormiddag ontvangen we de bezoekers op afspraak, mogen we u vragen deze uren te respecteren zodat we iedereen veilig kunnen helpen?

Locatie

Forelstraat 37, 9000 Gent

09/328.41.24

Hebt u een vraag? Bellen kan tijdens de openingsuren

De doorgeefwinkel

De doorgeefwinkel vloeit voort uit de oorspronkelijke missie van EHVV: gedoneerd materiaal brengen tot bij hen die dit het meest nodig hebben. Na omzwervingen doorheen Gent, via een leegstaande woning en een oude fabriekshal, kreeg EHVV met steun van OCMW Gent de kans een echte doorgeefwinkel in te richten, die de naam De Olijfboom meekreeg.

De Olijfboom is een winkel, niet enkel in naam maar ook in praktijk. Waar nieuwkomers op zoek naar materiaal bij vorige locaties aangewezen waren in het doorzoeken van talrijke dozen met gesorteerde donaties, kunnen personen die hulp nodig hebben nu rustig in de winkel rondkijken, en snuisteren doorheen het materiaal, gepresenteerd in schappen en kledingrekken. Er is keuze tussen kledij voor klein en groot, huishoudmateriaal en klein meubilair. 

Een bezoeker heeft na doorverwijzing recht op:

  • Eenmalig startpakket bij start of herstart (na een brand, ziekenhuisopname, scheiding, vlucht,…) 
  • Maandelijkse noodhulp Kleding, Huisraad, Speelgoed, Pakket verzorging, 5m Stof of kant,
  • Meubels indien nodig 

De doorgeefwinkel wordt volledig bemand door vrijwilligers, waaronder niet enkel geëngageerde personen afkomstig uit Gent of verder, maar ook heel wat nieuwkomers, die na een bezoek aan De Olijfboom als klant, besluiten terug te komen en zich op hun beurt zelf in te zetten voor hulpbehoeftigen; via het bedienen van bezoekers en het meewerken met het sorteren van materiaal krijgen deze vrijwillige nieuwkomers (contractanten genoemd) de kans Nederlands te oefenen, en heel wat mensen te ontmoeten, activiteiten die erg bevorderlijk zijn voor de integratie.