In gesprek met…

In gesprek met…

Obaida (vrijwilliger)

Een Hart voor Vluchtelingen (EHVV) vzw doet veel, teveel om op te noemen: van materiële noodhulp aanbieden over een warm nest creëren tot praktische ondersteuning geven bij om het even welke hulpvraag. EHVVvzw is een organisatie met een warm hart voor iedereen.
We gaan regelmatig in gesprek met vrijwilligers, bezoekers en sympathisanten van de vzw zodat je ons beter kan leren kennen.

Ik kwam bij EHVV terecht in omdat ik anderen wilde helpen. Ik vroeg aan mijn maatschappelijk assistent van het OCMW of zij een plek kende en zo leerde ik de vzw kennen . Toen ik in Turkije verbleef, werkte ik daar voor een NGO en hielp ik ook mensen.

Het zit in mijn DNA om anderen te helpen. Ik was zo gelukkig toen ik onlangs een jongetje in de Olijfboom een playstation kon geven. Het was de allereerste keer dat ik hem zo uitbundig zag lachen. Dat maakt mij écht gelukkig.

Ik help onder andere met vertalen en kledij sorteren, maar ook met mijn kennis doorgeven. Een andere vrijwilliger vertelde me bijvoorbeeld hoe het systeem hier werkt om een huis te zoeken. Dat was vreemd voor mij. Veel nieuwkomers zien een huis te huur staan en komen dan naar hier met een foto van dat huis, zonder de straatnaam. Daar zijn de vrijwilligers hier niet veel mee. Maar in Syrië, van waar ik afkomstig ben, deden straatnamen er niet veel toe. We spraken eerder over welk groot monument of gebouw er in de buurt was.

Ik voelde me in de Olijfboom erg snel thuis. Ik ben nu drie jaar in België en kende hier niemand. Het was enorm moeilijk om contacten te leggen. In het begin voelde ik me eenzaam en dacht ik dat dit kwam doordat ik nog niet goed Nederlands sprak. Maar dat blijkt niet per definitie de sleutel tot vriendschappen. Er is meer nodig.

Bij EHVV praten mensen écht met elkaar. Op veel plaatsen is er een beperkte communicatie, een beperkte  vriendschap. Maar hier niet. Alle mensen worden gelijk behandeld. Je krijgt daardoor echt veel zelfvertrouwen. Mensen zeggen “hallo” en geven je een glimlach. Dat is zo eenvoudig maar zoveel waard! . Gelijkwaardigheid is geen hol begrip bij EHVV. Als je rondkijkt, dan vindt iedereen in de Olijfboom z’n plekje. Iedereen krijgt kansen om te doen waar hij of zij goed in is. Mensen groeien hier echt.

Iedereen z’n stem telt hier. We kunnen meedenken wat de werking betreft. We kunnen aangeven  wat de noden zijn op een bepaald moment. Er wordt rekening gehouden met ieders mening.

Veel gemeenschappen zijn gesloten, maar De Olijfboom helpt dit te doorbreken. Wij vieren hier bijvoorbeeld veel feesten samen: zowel kerstmis als het Suikerfeest. Gewoon allemaal naast elkaar, het voelt dan echt zoals een familie. Het beste van verschillende werelden samen aan dezelfde tafel.

Ik vind hier energie om de rest van de week door te komen. In De Olijfboom vind ik warmte, rust en vriendschap. Daardoor was ik ook in staat om een job te zoeken en kan ik mijn werk aan. Dat is zo belangrijk. Als je je veilig voelt, vriendschappen hebt, dan kan je ook jezelf verder ontwikkelen. Hier mag je zijn zoals je bent.

 

2020-06-29T15:24:41+00:00zondag 24 maart , 2019|